Αρχική Σελίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑμεΑ - Δικαίωμα στη θάλασσα

ΑμεΑ - Δικαίωμα στη θάλασσα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 09:42

Πρωτοποριακή διάταξη που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εισέρχονται χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους στην θάλασσα. Απολαμβάνοντας ένα αγαθό όπως είναι το κολύμπι στην θάλασσα σαν όλους τους άλλους ανθρώπους.

Το έργο αυτό είναι μια πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, η οποία και το χρηματοδότησε. Η εκτέλεσή του έγινε από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής του οποίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος.
Το έργο έχει ως τελικό στόχο την κατασκευή μιας διάταξης που θα δίνει την δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας άλλου ατόμου.
Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει ένα κάθισμα με δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η διάταξη μπορεί να αποσυναρμολογείται και να επανασυναρμολογείται, η δε στήριξή της επί του εδάφους δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Η λειτουργία της διάταξης ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στη διάταξη από την πλευρά της ξηράς και τέλος αυτής το σημείο όπου καταλήγει μέσα στην θάλασσα. Στην αρχή της διαδρομής θα πηγαίνει ο χρήστης μόνος του με την βοήθεια του αμαξιδίου του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης.
Τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν την διάταξη αυτή ως καινοτόμα είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται. Ο μη μόνιμος χαρακτήρας της διάταξης τύπου ράμπας όταν αυτή εγκατασταθεί και τέλος η δυνατότητα χρήσης της διάταξης από τον χρήστη χωρίς να απαιτείται καμία βοήθεια από δεύτερο άτομα.

Πρόσβαση Αμεα στη Θάλασσα

Facebook: ΑμεΑ - Δικαίωμα στη θάλασσα