Αρχική Σελίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αδελφοποίηση Ιασίου- Αχαϊας.

Αδελφοποίηση Ιασίου- Αχαϊας. Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 12:48

Η   Τελετή αδελφοποίησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και της Νομαρχίας Ιασίου - Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Το πρωτόκολλο  συνεργασίας συνυπέγραψαν  ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος  και ο Νομάρχης Ιασίου  κ. Dracomir Sava Tomaseschi.

Η αδελφοποίηση των δύο περιοχών ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος.

Αφορμή για την αδελφοποίηση ήταν οι διαχρονικές ιστορικές σχέσεις  που συνέδεαν και   συνδέουν τα Καλάβρυτα με το Ιάσιο και ορίζουν την κοινή τους αναφορά στα γεγονότα της εθνεγερσίας, φωτίζοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία διαύλων  επικοινωνίας  μεταξύ των δύο περιοχών.

Η αδελφοποίηση  έγινε 189 χρόνια, μετά την επανάσταση του 1821 και  αφορά την συνεργασία των  δύο περιοχών σε διάφορους τομείς  όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικονομική ανάπτυξη αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και  η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Κατά την  τελετή αδελφοποίησης ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος υποστήριξε :  …. «Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για μας η σημερινή σας παρουσία στην Αχαΐα και ιδιαίτερα στα Καλάβρυτα, τον τόπο που οι ιστορικές του αναφορές και οι μνήμες, οδηγούν στο   Ιάσιο των Φιλικών, στο Ιάσιο του αγώνα και της ελπίδας…

 Στo Ιάσιο της επανάστασης…

 Στην ελληνική ιστορία είναι γραμμένες με ανεξίτηλα γράμματα οι δύο ημερομηνίες που συνδέουν τα Καλάβρυτα με το Ιάσιο και ορίζουν την κοινή μας αναφορά στα γεγονότα της εθνεγερσίας, φωτίζοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία διαύλων  επικοινωνίας  μεταξύ των δύο περιοχών, σήμερα.

Τον  Φεβρουάριο του 1821 στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου, ετελέσθη δοξολογία στη διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλόγησε την ελληνική σημαία, ενώ ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Τούρκων. 

Ένα μήνα μετά στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε  το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, οι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Πρόκειται για δύο ημερομηνίες που αποτελούν σταθμό στην μακρά ιστορία του ελληνισμού. Ημερομηνίες ορόσημο του αγώνα για ελευθερία, για αξιοπρέπεια,  αλληλεγγύη και συναδέλφωση, για αυτοδιάθεση των λαών και των προσώπων.

 Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Σήμερα είμαστε εδώ 189 χρόνια μετά,  για να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αμέλεια. Να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Αχαΐας  και του Ιασίου στην νέα εποχή.

Να αδελφοποιήσουμε τις δύο περιοχές μας που  είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εθνεγερσία και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αλλά έχουν και  κοινά χαρακτηριστικά, κοινές δυνατότητες να πορευτούν σε συνεργασία στο ευρωπαϊκό τους μέλλον.

Να φέρουμε κοντά δύο περιοχές που  έχουν κοινή ιστορική αναφορά, κοινές  ιστορικές μνήμες αλλά και κοινή συνείδηση της σημασίας και της αναγκαιότητας  ενίσχυσης των σχέσεων.

Της αναγκαιότητας  ανάπτυξης ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των πολιτών της Αχαΐας και των πολιτών του Ιασίου μέσα από ένα καλά δομημένο δίκτυο συνεργασιών  και ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα κοινού ενδιαφέροντος.

Κύριε Νομάρχα του Ιασίου,

 Σας εκφράζω  τη βούληση των πολιτών της Αχαΐας να προχωρήσουμε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας  σε τομείς  όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικονομική ανάπτυξη αμοιβαίου ενδιαφέροντος,  η παιδεία και  η προώθηση τοπικών προϊόντων. 

Και αυτό γιατί είναι  βαθύτατη η πεποίθησή μας ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η σύγκλιση των περιοχών και των περιφερειών  που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα, με στόχο μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών, να ανακύψουν πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και στις δύο πλευρές.

Η συνεργασία Αχαΐας- Ιασίου  είναι ιστορικά θεμελιωμένη στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της μόνιμης και διαρκούς συνθήκης για ελευθερία και  για παγκόσμια ειρήνη με θεματοφύλακες και πρωταγωνιστές, τους ίδιους τους πολίτες.

Είναι σαφώς  απαραίτητη μια σχέση διαρκούς επικοινωνίας  και δημιουργίας με  σεβασμό σε επιμέρους πολιτιστικές ταυτότητες και ιδιαιτερότητες των δύο περιοχών.

Για αυτό και υπογράφουμε  σήμερα το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στους κατοίκους και τις περιοχές μας,  για να  αναδείξουμε τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και της ανθρώπινης δραστηριότητας με κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο θεσμός των αδελφοποιήσεων ρίχνει σύνορα, φράγματα και εμπόδια υπακούοντας σ’ ένα μόνο περιορισμό: την πολιτιστική συνύπαρξη και τη συγκατοίκηση διαφορετικών λαών.

Αγαπητέ, κύριε Νομάρχα του Ιασίου

Σας καλώ να κάνουμε πράξη όλα όσα από κοινού οραματιζόμαστε, υπογράφοντας το πρωτόκολλο συνεργασίας της Νομαρχίας του Ιασίου  με την Νομαρχία Αχαΐας.

Σας καλωσορίζω στα Καλάβρυτα, σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε να μας επισκεφθείτε  και σας καλώ να χτίσουμε μαζί  μια σχέση φιλίας και σεβασμού, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Μια σχέση αδελφοσύνης.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να τελειώσω κάνοντας  ειδική αναφορά στο 9ο  Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, που αποτελεί μια κορυφαία συνάντηση για μας τους Καλαβρυτινούς…

 Που γίνεται αφορμή για να συναντηθούν στον τόπο τους οι απανταχού της γης Καλαβρυτινοί και να διατηρηθούν οι μεταξύ τους  συνεκτικοί δεσμοί, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που τυγχάνει και θα πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει της θερμής και ειλικρινούς μας υποστήριξης.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την προσφορά του τον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο ο οποίος ανέλαβε ενεργό ρόλο και για την αδελφοποίηση της Αχαΐας και του Ιασίου.

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος αποτελεί τον κυριότερο αν όχι τον μοναδικό σταθμό αναφοράς όλων των καταγόμενων από την πρώην επαρχία Καλαβρύτων, οι οποίοι  διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αλλά και στο εξωτερικό, και συνεχίζει με επιτυχία μια παράδοση πολλών χρόνων.

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στον Πρόεδρό του, τα  μέλη του Δ.Σ. και σε όσους συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας την πολυσχιδή του δράση».

Κατά την τελετή ανταλλάχθηκαν δώρα, τοπικά προϊόντα και  τιμητικές- αναμνηστικές πλακέτες.