ΑΙΓΕΙΡΑ-ΠΕΡΙΘΩΡΙ Εκτύπωση E-mail

ΑΙΓΕΙΡΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΕΙΡΑ - ΑΙΓΕΣ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ - ΣΕΛΙΑΝΑ - ΠΕΡΙΘΩΡΙ
ΧΩΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ προς ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ - ΖΑΡΟΥΧΛΑ - ΕΞΟΧΗ

Αυτό το δρόμο δεν τον ανηφορίζουν μόνο οι φυσιολάτρες και οι ταξιδευτές, αλλά και οι αρχαιολόγοι, οι γεωλόγοι καθώς και οι ποιητές που έχουν… έννομο ενδιαφέρον να αφουγκραστούν τη φωνή του παρελθόντος έτσι όπως αυτή ηχεί κάτω από το χώμα ανεξερεύνητη ακόμα, και ψιθυρίζει ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι ιστορίας πάνω στα πέτρινα κομμάτια που ήρθαν στο φως.
Ξεκινάμε από την Αιγείρα, στην άκρη της κωμόπολης και στο σημείο που υπάρχει μια μεγάλη εκκλησία. Η πινακίδα που θα δούμε μας πληροφορεί ότι κατευθυνόμαστε προς Αιγές (9 χλμ.), Μοναστήρι (14 χλμ.), Σελιάνα (18 χλμ.), Περιθώρι (21 χλμ.), Εξοχή (24 χλμ.). Ανεβαίνουμε μέσα από ένα «φιδωτό» δρόμο που ανηφορίζει τον πράσινο μικρόκοσμο του βουνού, χωρίς διαχωριστικές γραμμές αλλά με σαφώς ανεκτή οδική … αξιοπρέπεια.
Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τον οικισμό του Λαμπινού με τα δύο καφενεία και τις δύο ψησταριές και ανηφορίζουμε στο πρώτο μπαλκόνι του Κορινθιακού με τη θαυμάσια θέα του Κορινθιακού από το Αρχαίο Λιμάνι μέχρι τον Κόλπο της Αιγείρας και τον Παρνασσό απέναντι.
Πεύκα, αμυγδαλιές, αγριολούλουδα και φρέσκο χορτάρι ανοιξιάτικο, εναλλάσσονται με την άγρια μεγαλοπρέπεια του βουνού. Κάτω η παραλία της Αιγείρας απλώνεται σαν ζωγραφιά σε χάρτη και οι πευκώνες φλερτάρουν με τα ελαιόδεντρα.
Στα 5,3 χλμ. συναντάμε πινακίδα που μας προειδοποιεί ότι αριστερά μας βρίσκεται η Αρχαία Αιγείρα και άλλη πινακίδα μας πληροφορεί ότι δεξιά μας βρίσκεται Μυκηναϊκή Ακρόπολη. Φρενάρετε. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στη δεξιά πλευρά του δρόμου (όχι βέβαια πάνω στη στροφή) και πάρτε με τα πόδια το κατηφορικό δρομάκι που οδηγεί αριστερά στην Αρχαία Αιγείρα. Καλό θα ήταν να μην το επιχειρήσετε αυτό με τακούνια. Και νάτο μπροστά μας το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας σωζόμενο σχεδόν ολόκληρο, με το ναό δίπλα σκεπασμένο με σύγχρονο υπόστεγο και γύρω τις τετράγωνες τομές των Αυστριακών αρχαιολόγων που ψάχνουν να βρουν το Ναό του Δία και τα υπόλοιπα ιερά που περιγράφει ο Παυσανίας. Οι Αρχαίοι σίγουρα περνούσαν καλά εδώ, αφού βλέπεις στο … πιάτο μπροστά σου, τα παράλια της Κορινθίας και της Αχαΐας και απέναντι τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

d2_2

Η παραλία της Αιγείρας

 

d2_3

Τοπίο στο δάσος Περιθωρίου - Ζαρούχλας

d2_4

Παλαιός πέτρινος φούρνος στο χωριό Μοναστήρι

που κατοικείται μόνο το καλοκαίρι. Συνεχίζοντας προς Σελιάνα ο δρόμος για 300 μέτρα είναι χωμάτινος αλλά μετά συνεχίζει άσφαλτος. Μπαίνουμε στο χωριό μέσα από Σελιάνα - Φελλόη (750 μέτρα υψόμετρο) όπου το χειμώνα μένουν 5 με 7 οικογένειες όλες κι όλες, αλλά το καλοκαίρι μετατρέπεται σε παραθεριστικό κέντρο όπως και οι Αιγές. Εδώ θα συναντήσεις το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο έργο του Συγγρού. Η Σελιάνα είναι παραδοσιακός οικισμός, έδρα του Δήμου Φελλόης. Στο 18,5 χλμ. δεξιά πηγαίνει προς την Αρχαία Φελλόη. Τι συναντάμε εκεί; Ένα μεγάλο πλάτανο (περιφέρεια κορμού 4,5 μέτρα) και από κάτω το παλαιό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Υπολείμματα αρχαίου κτίσματος υπάρχουν ακριβώς δίπλα από την εκκλησία, αλλά δεν υπάρχει πινακίδα που να εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Στα 18,5 χλμ. καθώς βγαίνουμε από το χωριό, ένας χωματόδρομος αριστερά οδηγεί στη Μονή Αγίων Αποστόλων και στο εκτροφείο θηραμάτων.
Στα 18,6 χλμ. συναντάμε διχάλα, Εξοχή στα δεξιά, Περιθώρι στα αριστερά. Πάμε προς Περιθώρι. Στο βάθος αριστερά βλέπουμε το κατάφυτο βουνό Αντίλαλος. Στη στροφή στα 21 χλμ. προβάλλει το Περιθώρι (950 μέτρα υψόμετρο) με την πλατεία στο κέντρο του χωριού και την Εκκλησία του Αγίου Βλασίου που πανηγυρίζει των Αγίων Αποστόλων στις 28 και 29 Ιουνίου. Το καμπαναριό είναι από πωρόλιθο, και το δημοτικό σχολείο, πέτρινο όπως και οι παραδοσιακές βρύσες. Θα βρείτε εδώ ψησταριές για κάθε γούστο.