Συμβουλές καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 20:01
Εν όψει της χειμερινής περιόδου, αρχίζει από 15/10/08, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΑΧΑΪΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εν όψει της χειμερινής περιόδου, αρχίζει από 15/10/08, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1.    Να συγκρίνουν μετά από έρευνα της αγοράς ή να ενημερώνονται για τις τιμές πώλησης του, από τα πρατήρια και γενικά από τους πωλητές υγρών καυσίμων ( τα πρατήρια υγρών καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές) ή να καλούν την γραμμή του καταναλωτή 1520 ώστε να μαθαίνουν για τις χαμηλότερες τιμές στην περιοχή τους.


2.    Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν, και να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγήν ατυχημάτων.

3.    Κατά την διάρκεια πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου, να ελέγχουν το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης, να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό.
4.    Να ελέγχουν την παραληφθείσα ποσότητα, εντός των δεξαμενών αποθήκευσης, με την χρήση ιδίων μέσων ( όπως: διαγραμμισμένο μέτρο ή βαθμονομημένη μεταλλική ράβδο) για τον υπολογισμό της ακριβής μέτρησης της παραλαμβανομένης ποσότητας, και να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.

5.    Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στην δεξαμενή εφόσον κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει τα 5-6 λεπτά, με την τοποθέτηση του μέτρου μέτρησης κάθετα μέσα στην δεξαμενή.

6.    Να υπολογίζουν ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό της δεξαμενής τους: πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (1,00 μέτρο) επί το ύψος της (1,50 μέτρα), ως μετρήσιμες εσωτερικές διαστάσεις, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι: 2 Χ 1 Χ 1,5 Χ = 3 κυβικά μέτρα ή 3.000 λίτρα. Επομένως 3.000 λίτρα διά 150 εκατοστά ύψους, έχουμε 3.000:150=20 λίτρα ανά εκατοστό ύψους δεξαμενής.   

7.    Να υπολογίζουν την παραληφθείσα ποσότητα πετρελαίου ως εξής: μετράτε το ύψος της δεξαμενής πριν την παραλαβή (π.χ. 25 εκατοστά), γεμίζεται η δεξαμενή με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετράτε το ύψος της δεξαμενής μετά την παραλαβή (π.χ. 135 εκατοστά), οπότε ο καταναλωτής έχει παραλάβει
(135-25=110 εκατοστά) καυσίμου που αντιστοιχούν σε ( 110 εκατοστά Χ 20 λίτρα ανά εκατοστό = 2200 λίτρα), δηλαδή ποσότητα παραλαβής 2.200 λίτρα.

8.    Να απαιτούν από τον μεταφορέα στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής να αναγράφονται: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, η ώρα παράδοσης, το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου μέσα στην δεξαμενή του πελάτη πριν και μετά την παράδοση κλπ. και έπειτα να πληρώνουν.

9.    Χρήσιμες συμβουλές:
α) Να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης, αμέσως μετά την λήξη της περιόδου θέρμανσης και όχι πριν την έναρξή της και
β) Να μην αφήνεται η δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου τελείως άδεια με την λήξη της περιόδου θέρμανσης, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λειτουργίας του καυστήρα χωρίς καύσιμο, για να μην καταστρέφονται αντλία και μπεκ. Για αυτό πρέπει ο διακόπτης παροχής καυσίμου στην δεξαμενή να παραμένει ανοιχτός και να υπάρχει πετρέλαιο σε συτήν.

Όλοι οι καταναλωτές-παραλήπτες, για κάθε υποψία ή εκτροπή για τις τιμές, την ποιότητα και την ποσότητα των πετρελαίων (πχ. Θέρμανσης κλπ.), να απευθύνονται στην Δ/νση Εμπορίου της Ν.Α. Αχαϊας ( Ερμού 70 – Πάτρα, τηλ.: 2610 621584, 623419) και στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Επίσης, καλώντας την γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως 22:00, μπορούν να απευθύνονται  για απορίες, παράπονα και καταγγελίες ή να επικοινωνούν με e-mail: info@efpolis.gr.

Με Ε.Ν.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη
Διεύθυνσης Εμπορίου

Ελένη Αντωνοπούλου