Αρχική Σελίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Συνέντευξη του Νομάρχη Αχαΐας στο περιοδικό "Ατζέντα" της Πάτρας.

Συνέντευξη του Νομάρχη Αχαΐας στο περιοδικό "Ατζέντα" της Πάτρας. Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 13:13

Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, λέει ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος στη συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ατζέντα» της Πάτρας. Και χαρακτηρίζει παρήγορο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν ψηλά στις προτεραιότητες τους χρονίζοντα ζητήματα του νομού. Κατά τα λοιπά, συμφωνεί απόλυτα με τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις (συνενώσεις δήμων, αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση) που προωθεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών και απαντά στην ερώτηση αν ο ίδιος ενδιαφέρεται, όπως θρυλείται, για την θέση του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδος. Ο κ. Κατσικόπουλος αξιολογεί, επίσης, τον θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και εξαπολύει μύδρους κατά των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για την αδιαφορία που έδειξαν απέναντι στην Αχαΐα.

Η συνέντευξη:

ΕΡ. Δέχεστε κριτική, εσείς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ότι μόλις άλλαξε η κυβέρνηση «χαμηλώσατε» τους διεκδικητικούς τόνους. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια άποψη;

Απ. Όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα έλεγα ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η στάση μου είναι συνεπής απέναντι στα προβλήματα και στις διεκδικήσεις των θεμάτων του νομού Αχαΐας. Από τις πρώτες μέρες μάλιστα της νέας κυβέρνησης ανέλαβα την πρωτοβουλία για την ενοποίηση των διεκδικήσεων και έδωσα εντολή στους αντινομάρχες να επικαιροποιήσουν τους φακέλους διεκδικήσεων ανά τομέα, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα κατά τις συναντήσεις μας με τους υπουργούς, την Πολιτεία στο σύνολό της. Είναι κακόπιστοι όσοι ισχυρίζονται πως χαλάρωσα. Τους θυμίζω την σύσκεψη που προκάλεσα με τους φορείς του Νομού μας (βουλευτές, πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ, δήμαρχος Πατρέων) στο ξενοδοχείο «Τζάκι». Μια πρωτοβουλία που δεν θα σταματήσει σε μια σύσκεψη, αλλά θα επαναληφθεί στο μέλλον αρκετές φόρες. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα!

ΕΡ. Ο νέος πρωθυπουργός, κατά τις προεκλογικές ομιλίες του στην Πάτρα, έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αχαΐα αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πως σκέπτεστε να πιέσετε για την γρηγορότερη υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών;

Απ. Για την επί 5 χρόνια ξεχασμένη Αχαΐα το ενδιαφέρον του Γιώργου Παπανδρέου είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα. Μένει να δούμε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να υλοποιούνται, μα δεν είμαι διατεθειμένος να αρχίσω την αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση 30 – 40 ημερών που ακόμα είναι σε φάση σχεδιασμού και προσαρμογής. Θα ήταν πρόωρο και υπερβολικό ειδικά όταν βλέπεις πως το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει ακόμα και οι υπουργοί έχουν τα προβλήματα της Αχαΐας πρώτα στην ατζέντα τους. Για κάθε πράγμα στην πολιτική, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος.

ΕΡ. Σας βρίσκουν σύμφωνο οι σχεδιασμοί για το νέο «χάρτη» αυτοδιοίκησης; Μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι δήμοι, αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως και συνενώσεις περιφερειών.

Απ. Και βέβαια. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί ξέραμε από πριν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και δεν αιφνιδιάστηκε κανείς πάνω σε αυτό το θέμα. Η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί με κάθε τρόπο. Θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και στην ποιότητα ζωής του. Η διοικητική αναδιάρθρωση είναι επιβεβλημένη, λοιπόν, για λόγους αναπτυξιακούς, οικονομικούς, περιβαλλοντολογικούς.

ΕΡ. Η ερώτηση είναι αναπόφευκτη. Όπως φαίνεται βαδίζουμε προς την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Από πολλούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ θεωρείστε ως η επικρατέστερη επιλογή για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη. Εσείς τι λέτε;

Απ. Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένα σοβαρό βήμα για τον τόπο και καλό θα ήταν να την απεμπλέξουμε από την ονοματολογία, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Ας περιμένουμε να δούμε τον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και στον κατάλληλο χρόνο θα τοποθετηθώ.

ΕΡ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την θέσπισή της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, βρήκε τον βηματισμό του; Παρενέβη στη δρομολόγηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων ή έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από τις κυβερνήσεις;

Απ. Η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει  μια κατάκτηση για την χώρα, όπως θα είναι και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες φέρουν την σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι υπερπροσπάθειες των λειτουργών της την κατέστησαν λειτουργική, αγαπητή από τον κόσμο και προπάντων ουσιαστική, λόγω του έργου της. Είναι βέβαιο πως εάν την χρηματοδοτούσαν επαρκώς και της έδιναν το προσωπικό που έπρεπε, το έργο της θα ήταν πολλαπλάσιο. Σαν θεσμός πέτυχε. Θα μπορούσε και καλύτερα. Αν είχε τους πόρους.

ΕΡ. Αν σας ζητούσε κάποιος να ξεχωρίσετε έναν υπουργό των κυβερνήσεων της Ν.Δ. με τον οποίο συνεργαστήκατε αρμονικά, ποιόν θα επιλέγατε;

Απ. Δεν θα σταθώ στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές. Δυστυχώς δεν είδα τα σοβαρά  προβλήματα του νομού μας να επιλύονται, το αντίθετο θα έλεγα. Ο τελικός ισολογισμός της προηγούμενος κυβέρνησης  για την Αχαΐα, είναι αρνητικός – ελλειμματικός έτσι όπως εγώ εκλαμβάνω τα πράγματα. Είδα την απαξίωση ενός ολόκληρου νομού στα μάτια κάθε κυβερνητικού στελέχους, λες και η Αχαΐα δεν υπήρχε ή έπρεπε να τιμωρηθεί. Αυτή η απαξίωση προχώρησε και παραπέρα. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις ελάχιστες προσλήψεις που μας ενέκριναν, την τεράστια περικοπή κονδυλίων, ενώ αλλού έστελναν χρήματα εντελώς δυσανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των νομών εκείνων; Άσχημη εμπειρία το να δικαιούσαι και να κάνουν πως δεν υπάρχεις.

ΕΡ. Τι γίνεται με την πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Αχαΐας; Χιλιάδες νοικοκυριά περιμένουν ακόμη την κρατική αρωγή. Δικαίως περιμένουν ή τα χρήματα χάθηκαν δια παντός;

Απ.  Αυτή σας η ερώτηση έχει απόλυτη σχέση με την προηγούμενη.  Με τον σεισμό, για παράδειγμα, φάνηκε πως δεν υπήρχε ουσιαστική πρόθεση να μας βοηθήσουν πραγματικά. Ενώ στον σεισμό του Αιγίου ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΟΠΑΑΦ και η Αιγιαλεία έκλεισε γρήγορα τις πληγές της,  στην περίπτωση του σεισμού στην δυτική Αχαΐα, αν και το ζητήσαμε έντονα, κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεν δημιούργησαν με αποτέλεσμα, όπως και εσείς επισημάνατε, τίποτα ουσιαστικό να μην έχει γίνει και ο κόσμος ακόμα να κοιμάται σε κοντέινερ.